Uzzināja, vai maizi var uzglabāt ledusskapī. Žēl, ka es to sapratu tikai 40 gadu vecumā

Agrāk es daudz nedomāju par to, kur un kā uzglabāt maizi. Iemetu to ledusskapī, un problēma bija atrisināta. Loģika bija vienkārša: aukstumā visi procesi palēninās, tāpēc maize ilgāk saglabāsies svaiga. Vai arī jūs tā domājāt?

Ja jūs, tāpat kā es, iepriekš domājāt, ka ledusskapis ir labākā vieta maizes uzglabāšanai, tad man jums jānopūlas. Patiesībā maizīte ledusskapī cietīs daudz ātrāk nekā uzglabāta istabas temperatūrā. Un izskaidrojums tam ir ļoti vienkāršs.

Kad maize noveco, tās iekšienē notiek sarežģīts ķīmisks process. Galvenais vaininieks ir ciete; zemā temperatūrā tā atgūst savu kristālisko struktūru, kas veicina maizes bojāšanos. Jo zemāka temperatūra, jo ātrāk tas notiek. Tieši šeit slēpjas galvenais āķis – daudzi cilvēki domā, ka ledusskapis palīdz ilgāk saglabāt maizi svaigu, taču patiesībā ir tieši otrādi. Maize visātrāk noveco temperatūrā no 0 līdz 10 °C.

Lasi vēl: Maz zināms paņēmiens gurķiem un stādiem; Mana pieredze ražas palielināšanā par 50%: noslēpumi, par kuriem eksperti klusē

Daudz jautājumu rada arī iepakojums, kurā maize tiek pārdota un uzglabāta. Ledusskapī tā kļūst par īstu inkubatoru pelējuma attīstībai. Izrādās, ka maisiņā mitrums no maizes iztvaiko, nosēžas uz sieniņām, un tas rada ideālus apstākļus pelējuma attīstībai. Agrāk šādos gadījumos es meklēju vainīgo – varbūt ražotājs ir pārlieku daudz rauga vai maize nav bijusi svaiga? Taču patiesībā problēma ir tikai viena – nepareiza uzglabāšana.

Nu, ja maize jāglabā ilgi, nezin kādēļ, tad labāk to likt saldētavā. Pie mīnus temperatūras visi procesi garantēti apstājas. Un tad to var atkausēt mikroviļņu krāsnī vai uzsildīt cepeškrāsnī.

Lasi vēl: Kāpēc nevajadzētu izliet šķidrumu no zirņu burkas. Kļūda, kas tiek pieļauta gadiem ilgi

Kā pareizi uzglabāt?

Ir zinātniski pierādīts, ka istabas temperatūrā 20-25 °C – maize visilgāk saglabā savu svaigumu. Un, ja polietilēna maisiņu nomainīsiet pret papīra vai auduma maisiņu (kas ļauj maizei elpot), tā būs mīksta vēl ilgāk.

Leave a Comment